INTET KAN VARE EVIG

 

Speilbildet mitt på badet om morgenen avslører at jeg liker best å sove på venstre side. Det avslører at jeg har ledd – og at jeg har vært bekymret. Det avslører at jeg ikke lengre er 20 år og et blankt lerret. Likevel ser jeg at jeg har plass til mer levd liv. Jeg har tid. Masse tid. Eller har jeg det?

Forgjengelighet er et ord som ikke må forveksles med ordet forfengelighet, selv om de ofte kan overlappe litt.

Vi har ofte et bevisst forhold til forgjengeligheten i materielle ting. Og i vår fysiske drakt. Vårt samfunn er nærmest besatt av å bevare ungdommeligheten. Men tenker vi nok på vår menneskelige sårbarhet under forgjengeligheten? Ikke bare skjønnhet og kropp – men alt som skjer i sjelen?

Alt vil jo ta slutt, og det vet vi jo egentlig alle sammen. Alle tingene våre. Alle menneskene rundt oss. Det er på samme tid skikkelig tungt å tenke på, samtidig som det blir så stort og abstrakt at man ikke føler noen verdens ting.

Det at alt vil – og skal gå over tror jeg likevel kan gi oss mer enn sånn dyster «memento mori»-stemning. Trenger vi egentlig å hele tiden huske at vi skal dø? Det tenker jeg blir litt for heftig, men det virker så platt å bare foreslå å ha en bevisst holdning til den verdi vi selv gir til det/de vi velger å omgi oss med gjennom livet.

I november skal jeg likevel visuelt snakke om dette, ved å dele hva jeg har malt rundt temaet. Jeg grugleder meg til å vise frem malerier jeg har laget de siste to årene, hvor inspirasjonen er funnet i denne frykten vi har for å knuse noe uerstattelig.

Enten det er bestemors favoritt-tekanne, den dyre designvasen eller samleserviset vi har plukket deler til på loppis i to tiår. Vi vet f.eks hvor irreversibelt det er å knuse arvet porselen, så vi passer på det som en hauk.

Noen spiser ikke engang av søndagsserviset, siden de vet det kan bli knust. Så da står det heller der i skapet – og venter. Til kongen kanskje kommer. Eller til det går i arv til noen som ikke kunne brydd seg mindre – som donerer det bort til Fretex.

Av og til tenker jeg at noen av oss har større frykt for dette søndagsserviset enn hva – og hvem – vi slipper til i livene våre som risikerer å knuse oss som mennesker, lage varige skår, eller slite oss fullstendig ned.

Menneskets sinn og kropp kan tåle de tøffeste påkjenninger, men våre sårbare bristepunkter minner oss likevel om hvor knuselige og skrøpelige vi er under feil type press. Og da tenker jeg spesielt på de menneskene, miljøene, ukulturene eller livsstilsvalgene vi velger å omgi oss med.

De kan både bygge oss opp eller knuse oss så vi står igjen fulle av skår, arr og riss. Eller ender i tusen knas.

Noen av opplevelsene våre kan vi ikke styre – de blir en del av historien vår. Andre opplevelser kan vi navigere rundt, si ja og nei takk til.

Intet kan vare evig – vi er alle underlagt tiden.

Hva vi gjør med den, er alt vi kan prøve å kontrollere.

 

Share this post